Bingon tulevaisuus Suomessa

Olen itse sitä ikäluokkaa, että olen käynyt äitini kanssa bingohallissa, sellaisessa oikeassa bingohallissa, joita Suomessa oli vielä muutamia vuosia sitten lähes 200 hallia. Mutta niinkuin savupiipputeollisuus on saanut väistyä digiaikakaudella, myös bingohalleille on käynyt samalla lailla. Nykyään jäljellä on vain seitsemän bingohallia, eikä yksikään niistä sijaitse Etelä-Suomessa.

Mitä tapahtui Bingohalleille


Ihmiset tykkäävät pelata - se on ollut selvää jo tuhansia vuosia. Ihmiset tykkäävät pelata sitä enemmän, mitä suuremmat voitot - sekin on päivän selvää kun katsoo, miten ihmiset jonottavat perjantaisin kioskeilla pelatakseen Eurojackpotin kymmenien miljoonien jättipotista.
Bingon ongelma oli, että lain mukaan bingosta ei voinut voittaa rahaa! Siellä sai voittaa ainoastaan rahanarvoisia palkintoja, etukuponkeja tai vaikkapa niitä kuuluisia kahvipaketteja.

Valtiovalta ja enemmänkin Veikkaus ja Raha-automaattiyhdistys huomasivat luonnollisesti bingojen vetovoiman ja ymmärsivät, että ihmiset pelaisivat varmaan bingoa enemmänkin, jos siinä olisi rahavoitto. Onlinejärjestelmät ja loppuviimein internet toivat RAY:n ja Veikkauksen kautta suomalaisille mahdollisuuden pelata bingoa periatteessa koska vain ja missä vain, ja nyt bingolla pystyi voittamaan rahaa! Seuraksena oli, että nykyään voit netissä pelata peräti yhdeksää Veikkauksen nettibingoa ja voittaa kymmeniä tuhansia euroja rahaa - ei siis ihme, että bingohallit eivät pärjää kilpailussa.

Vaihtoehtoja tulee lisää

 


Jos Veikkaus huomasi markkinamahdollisuuden, on sen huomanneet muutkin esimerkiksi Unibet Bingo tarjoaa ainakin kuusi erilaista bingopeliä jatkuvalla sykkeellä ja heilläkin voitot nousevat tuhansiin euroihin todella pienellä panostuksella.

Monet ravintolatkin ovat ottaneet bingon iltapäivien aktiviteetiksi ja sillä houkutellaan ihmisiä täyttämään ravintolan pöytiä ennen ilta-asiakkaita ja lounasasiakkaiden jälkeen. Joissakin ravintoloissa tämä toimii, toisissa ei. Onko kyse sitten pelistä vai pelinhoitajasta, tai paikasta - sitä on vaikea lähteä sanomaan, mutta jotain siinä bingossa on yhteisöllisyyttä, että sitä pelataan ympäri maailman aika lailla samoilla säännöillä.

Itse bingo pelinä aloitettiin todennäköisesti pelata pavuilla nykymuodossaan 1500-luvun Italiassa ja Italiassa bingo kuuluu yhä tänäkin päivänä television eniten seurattuihin kisailuohjelmiin - aivan kuten Lotto meillä. Suomeen bingo saapui 60/70-luvun vaihteessa Ruotsista ja löysi oman paikkansa varsin nopeasti. Lainsäädäntö rahapelien suhteen on meillä Suomessa vain paljon tiukempi, joten bingosta ei ollut loton kilpailijaksi. Lotto otti ykköspaikkansa Suomessa heti tammikuussa 1971 ensimmäistä potista lähtien, jonka yksinäinen voittaja sai tililleen 343 842 markkaa.

Bingohallit netissä


Itseasiassa jäljellä olevat suomalaiset bingohallit ovat tehneet kaikkensa, jotta ne pärjäisivät hieman epäreilussa kilpailussa. Nimittäin tottahan on, että voittajat yleensä haluavat voittonsa suoraan rahana omalle tililleen. mutta bingohallit voivat tarjota vain rahanarvoisia etuseteleitä.

Miten sitten hallit ovat lähteneet taisteluun? Kehittämällä oman www.bingoon.fi sivustonsa, jota kautta netissä pelaavat voivat pelata täsmälleen samaa peliä kuin hallissa olevat pelaajat - kätevää vai kuinka?

Kirjoitushetkellä bingoa pelattiin Joensuussa juontajana Paula, Kemissä Lean juontamana, Kokkolassa Marian, Oulussa Maaritin, Rovaniemellä Pirjon ja Turussa Sarppan juontamana ja Oulun postissa oli tarjolla 525 euroa numeropotissa. Normaalit potit suomalaisissa bingohalleissa liikkuvat siellä muutaman kympin ja parin sadan euron luokissa.

Kommentit

Suositut tekstit