Aina ei mene kuin Strömsössä

Tämä on pieni tarina siitä, mihin joutuu, kun viikonloppuiltana katselee television ruokaohjelmia ja kuulee itselleen aivan uudesta kakusta.
Niinpä - nimittäin minä kuulun kakusta nimeltä ”oliiviöljykakku”, ja jostain kumman syystä sain samantien sykäyksen hakea ohjeet internetin valtavasta ohjekirjastosta ja siirtyä keittiön puolelle katsomaan mitä saisin aikaiseksi- kaikki tarvittavat aineet oli kotona.

Oliiviöljykakku


Kyseinen oliiviöljykakku on kuulemma jonkinlainen amerikkalainen, ”kaikille tuttu” kakku, jota on tehty sieltä 20-luvulta lähtien. En ole itse mikään keittiön, enkä varsinkaan kakkujen mestari, joten minulle tämä oli aivan uusi tuttavuus, jonka jostain syystä vain halusin testata - se kuulosti televisiossa niin hyvältä.

Miehinen ohje

(ei kokki, ei leipuri)

Alkuperäinen ohje on hieman seikkaperäisempi, mutta internetistä löytyy kymmeniä ohjeita, joissa kakun tarveaineet ovat vähän erilaiset. Minä kokeilin tällä ja sain aikaiseksi muuten hyvän kakun, mutta valitsemani kakkuvuoka oli liian iso, eli kakusta tuli vain puolet siitä korkeudesta mitä piti..... aina ei voi onnistua.

Suunnilleen mitat


200g sokeria
2 munan valkuaiset
1,5-2 sitruunan mehu
2-4 vaniljatangon sisältö
1-2 sitruunan raastettu kuori
120g vehnäjauhoja
160g extra virgin oliiviöljy
3 munan valkuaiset
6g sokeria

Lämmitä uuni 165-170°C
Yhdistä puolet sokerista, valkuaiset, sitruunamehu, vanilja ja sitruunan kuoret esimerkiksi yleiskoneella keskinopeudella kunnes sekaisin.
Lisää jauho vähitellen seoksen mukaan.
Lisää oliiviöljy tasaisesti mutta hitaasti ja jatka sekoittamista.
Sekoita toisessa astiassa valkuaiset ja 2g sokeria kunnes saat seoksesta kevyttä valkoista ”höttöä”.
Lisää loppusokeri valkuaishötön sekaan ja sekoita kunnes saat seoksesta sellaista ettei se putoa astiasta ja siitä muodostuu ”pysyviä huippuja”.
Sekoita valkuaismassa varovaisesti toiseen seokseen.
Tämä kakku tarvitsee 15-20cm kakkuvuoan, jonka tietenkin olet voidellut ja jauhottanut.
Laita kakku uuniin kunnes sen sisälämpötila on 95°C.
Poista uunista ja anna kakun asettua ja jäähtyä. Ripottele pinnalle sekoitus tomusokeria ja noin 4g suolaa. Tarjoile.

Todellisuus


Kyllähän se kakku syötävää oli, mutta ensi kerralla teen jotain toisin.
Mitä tästä opimme? Jollet tee, et opi. Ja jos teet tarpeeksi usein, opit tekemään omia juttujasi ja löydät omat mausteet ja oman makumaailman.
Itse viihdyn silloin tällöin keittiössä, mutta en ole hyvä oikomaan ohjeita eli teen ohjeiden mukaan. Ja koska teen harvoin, löydän aina uusia reseptejä kokeiltavaksi: kirjoista ja internetistä.

Kommentit

Suositut postaukset