Nipistys, näpäytys ja hyvää päivää

Tekijänoikeudet ovat tällä omalla alallani asia, josta Suomessa ja yleensäkin koko maailmassa puhutaan aivan liian vähän - tai sanotaan, että pienyrittäjien keskuudessa sen merkitystä ei muisteta tai ymmärretä.

Itse työskentelen 99% pienten yritysten ja yrittäjien kanssa, jotka kyllä ymmärtävät käsitteet aito ja kopio, ja sitä kautta jotenkin myös tekijänoikeudet, mutta sitten tulee se iso harmaa alue.
Itse olen ollut yrittäjänä kohta 30 vuotta ja myönnän, että tänä aikana olen itsekin ladannut kuvia Googlen kautta netistä ja käyttänyt niitä - luvatta - sittemmin kuitenkin oppinut 99,9% hakemaan käyttämilleni kuville luvat ja hankkimaan kuvia vain ja ainoastaan sellaisista paikoista, josta ne saa royalty free tai täydellisen vapaasti käyttöönsä - parasta tottakai olisi käyttää omia kuvia, mutta aina se ei ole mahdollista.
Tänään kolleegani muistutti tekijänoikeuksista ja niiden merkityksestä ja tunsin nipistyksen siellä jossain - pakko tarkentaa entisestään omia käytäntöjä  - kiitos siitä sille kenelle se kuuluu.

Mutta asiaan: tehdessäni alusta loppuun asti esimerkiksi lehtimainoksen - ei asiakas saa oikeutta käyttää tuottamaani materiaalia ilman minun lupaani missään muussa mediassa, ei edes omilla kotisivuillaan saatikka sitten sosiaalisessa mediassa. Yleensä annan kylläkin luvan käyttää materiaaliani, jos sitä lupaa kysytään mutta turhan usein näiden vuosien aikana olen saanut nähdä omat materiaalini niin sosiaalisessa mediassa kuin lehtien sivuilla -ilman lupaa.


Asiakas ajattelee usein, että saatuaan minulta vedoksen ja maksettuaan jollekin siitä jotain, hän myös saa käyttäoikeudet tuottamaani materiaaliin, joka minimissään tarkoittaa pdf-tiedostoa, jolle on asemoitu jotain tekstejä - mutta jo sekin on tekijänoikeuden alaista materiaalia.... joku asiakas on jopa sanonut, että "ethän sinä tehnyt muuta kuin kävit ottamassa valokuvan ja lisäsit tekstit, jotka sinulle sanelin" - totta, mutta kysymys onkin nimenomaan tekijänoikeuksista, eli siitä kuka sen materiaalin on tehnyt.

Kyse ei ole isoista rahoista, vaan useimmiten vain kysymys on tietämättömyydestä ja ajattelemattomuudesta - nykyään yritän kertoa asiakkaille, että ostakaa itse kuvien käyttöoikeudet tai tilatkaa kuvaaja tai minut kuvaamaan paikkaa/ tuotetta, niin ei tule ongelmia jatkossa.


Kun tilaat mainoksen tai kuvan- varmista, että saat tilaamaasi aineistoon käyttöoikeudet kaikkeen tarvitsemaasi tarpeeseen.

Kommentit

Suositut postaukset